Gebratene Sago Nudeln - Mie Sagu Goreng

Zutaten:

  1. 300 gr Glassnudeln aus Sagostärke oder koreanische Süßkartoffelnudeln von Asialaden
  2. 100 gr Sojabohnensprossen, holzige Enden entfernt
  3. 2 Frühlingzwiebel, in 1 cm geschnitten
  4. 5 EL Öl

Würzpaste:

  1. 5 grosse rote Chillis, entkernt, gehackt
  2. 3 Schalotten, gehackt (optional))
  3. 3 Knoblauchzehnen, gehackt
  4. 2 EL getrocknete Shrimps, 20 Minuten in heißem wasser einweichen
  5. 2 tsp salt or je nach Geschmack
Bahan Mie Sagu Goreng
Mie Sagu Direndam
Bumbu Mie Sagu Goreng
Tumis Bumbu Mie Sagu
Masak Mie Sagu Goreng
Taoge Untuk Mie Sagu Goreng
Daun Bawang Untuk Mie Sagu Goreng
Gebratene Süsskartoffelnudeln

Gebratene Sago Nudeln

Herkunftsort: Selat Panjang, Insel Tebing Tinggi - Provinz Riau.

Quelle: Mimi Maryati

Note..

I got first to know this dish around mid 90s. Introduced by my colleague as well as a friend when I was still working in a one of multinational company in Batam Island. Mimi who's originally comes from Selat Panjang, a main town of Tebing Tinggi Island brought me one day after weekend trip to home a special noodles that I have seen for the first time in my life : Selat Panjang's Sago Noodles.

I was intrigued as well as wondering to see blackish colour noodles, not so white like Riaus's sago noodle products today. I was more exiting to see the noodles becomes soften just by soaking them in a cold water not by boiling like common noodles. But the surprise was more to come onced the noodles is being served. My first impression : I was like eating rubber bands !!!! ha ha. Then I have chewed slowly to get better acquainted with those strange things in my mouth. At the end...... hhhhmm Though it seems oddly enough to say but I have fallen in love with this rubber bands noodles ever since ;-)

Note : Unfortunatelly Riau's sago noodles is not available in the west even in the other parts of Indonesian Islands. But by luck I found the korean sweet potato noodles which has almost same texture as well as the best subtitute. The spice of this fried noodles is different compare to commonly Indonesian noodles which tend to be sweet from kecap manis. It is delicious spicy fried noodles, another variant of Indonesian fried noodles that it's really worth trying ;-). Last but not least thanks & credits goes to Mimi who's introduced this exotic fried noodles many years back ;-)

Zubereitung:

  1. Die Süsskartoffel Nudeln im warmen Wasser einweichen, dannach im kochenden Wasser (nach der Packungsanweisung) kochen, und in einem Sieb abtropfen lassen.
  2. Die Shalloten & Knoblauch in einem Mörser zu einer glatten Paste verarbeiten.
  3. Die getrocknete Shrimps geben & fein zerstoßen.
  4. (Sie können auch alle Würzzutaten in einer Küchenmaschine zu einer glatten Paste verarbeiten, gegebenfalls mit etwas Öl verdünnen).
  5. 5 EL Öl in einem Wok erhitzen (Kein Öl mehr nötig wenn es bereits in Küchenmachine hingegeben ist).
  6. Würzpaste unterrühren und 5 Minuten braten bis die Mischung duftet.
  7. Nudeln geben, bei mittlerer Hitze unterrühren bis die Würzpaste & Nudeln gut gemischt sind.
  8. (Wenn nötig, die Nudeln unter kaltem fließenden Wasser spülen & gut abtropfen, damit die Nudeln nicht aneinander kleben).
  9. Sojabohnensprossen geben unterrühren & kurz anbraten bis sie verwelkt sind.
  10. Mit Salz & Zucker (nach Beliebig) abschmecken. Von Herd nehmen.
  11. Warm servieren.






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