Sambal für zerdrückte Tempe/Hänchen - Sambal Terasi Penyet

Zutaten:

  1. 3 grosse rote Chilli, gehackt
  2. 5 kleine rote Chillies (scharf),
  3. 1 mittel-große Tomate oder eine halbe große Tomate, gehackt
  4. 1 TL getrocknete Garnelenpaste / Terasi, geröstet oder gebraten
  5. 1/2 TL Zucker
  6. etwas Salz
Sambal Terasi Penyet Zutaten
Sambal Terasi Penyet

Sambal für zerdrückte Tempe/Hänchen

Herkunftsort: Ost Java

Quelle: Meine Oma.

Note..

This sambal is suitable to accompany your Ayam Penyet or Tempe Penyet as other alternative from Sambal Kencur. Tempe Penyet or Ayam Penyet is Fried Tempeh or Fried Chicken which is lightly bruised / crashed in a cobek or mortar using a pestle, laced with sambal terasi penyet, cucumber & raw vegetables. This dish is originally comes from East Java Region but now is becoming popular around the nation even in our neighbouring countries such as Malaysia & Singapore.

This sambal is easy to be prepared, just chop & crash with ulek-ulek or mortar and sambal is ready to serve. But don't ask the taste...hmmmmmm!! It will make your tongue feel like burning but completely happy ha ha ;-)

Zubereitung:

  1. Chillies im Mörser fein zerstoßen.
  2. Tomate & geröstete Garnelenpaste dazu geben und fein zerstoßen.
  3. Mit dem Salz und Zucker (nach Belieben) abschmecken.
  4. Dazu gebratene Tempe oder gebratenes Hänchen darauf legen und mit dem Stößel leicht zerdrücken.
  5. Mit dem Reis, Gurke und rohes Gemüse/Eisbergsalat servieren.






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